În urma recentelor cercetări și acțiuni specifice efectuate în domeniul activității medicale de estetică de către organele competente și reflectate de mass-media, Societatea Română de Chirurgie Estetică (SRCE) dorește să exprime public punctul său de vedere.
SRCE salută acțiunea autorităților responsabile de a se autosesiza în legătură cu activitatea unor medici falși, care efectuau acte medicale fără să aibă competența necesară și dreptul de liberă practică. Declanșarea unei anchete pentru pedepsirea celor vinovați este un act de normalitate, atât din perspectivă legală, cât și morală pentru că asemenea activități medicale, practicate de către impostori în disprețul legii și cu încălcarea ei, pot avea consecințe majore asupra sănătății pacienților.
Totodată, SRCE recomandă tuturor persoanelor care doresc să apeleze la intervenții estetice să se documenteze temeinic înainte de efectuarea acestui act medical și să apeleze exclusiv la medicii specializați, cu competențe în domeniul chirurgiei estetice.
Intervențiile estetice prin care se penetrează bariera dermică (dermul fiind stratul mijlociu al pielii aflat imediat sub epiderm, care separă și protejează organismul uman de pătrunderea în circuitul sanguin a agenților externi) cu acul, cu bisturiul electric sau clasic, cu fasciculul laser sau cu orice agent fizic sau chimic, țin exclusiv de domeniul medical. Asemenea intervenții estetice, care au ca scop modificarea trăsăturilor omenești sunt denumite în termeni medicali, plastii cutanate. Acestea se efectuează cu dispozitive medicale, cum sunt substanțele de umplere, cunoscute sub numele de “filler” sau medicamente, dintre care cea mai cunoscută este toxina botulinică (o toxină, care afectează transmiterea nervoasă).
Actele medicale de modificare a trăsăturilor omenești – plastiile cutanate – la față sau la corp sunt acte medicale înalt specializate care intră în competența exclusivă a medicilor specialiști, pregătiți prin curricula de rezidențiat (singura formă legală de pregătire pentru plastii cutanate – intervenții estetice) în principal ținând de specialitatea de chirurgie plastică estetică și microchirurgie reconstructivă.
Pentru a efectua în siguranță intervenții estetice, doritorii trebuie să se adreseze unor medici specialiști cu drept de liberă practică și asigurare de malpraxis pentru acea specialitate, care trebuie să se regăsească pe lista medicilor Colegiului Medicilor din Romania. Link aici
O sarcină deosebit de importantă revine autorităților cu competențe în domeniu de a monitoriza și reglementa distribuția dispozitivelor medicale tip “filler” și a medicamentelor (toxina botulinică), a aparaturii și echipamentelor care permit penetrarea dermului, în sensul accesului la acestea numai a medicilor specialiști îndrituiți, cu respectarea trasabilității, precum și orice alte acțiuni necesare pentru a apăra populația de acțiunile infractorilor, care se aprovizionează extrem de facil – vezi comerțul online cu multe promoții deschis publicului – sau chiar din farmacii, fără prescripție medicală.
Societatea Română de Chirurgie Estetică împreună cu Asociația Națională a Protecției Pacienților vin în sprijinul celor interesați de intervenții estetice prin Campania online de informare și educatie a publicului “Înfrumusețare fără dificultăți” https://www.facebook.com/esteticromania
SRCE reamintește că domeniul chirurgiei estetice nu este o afacere comercială, prin urmare este o problemă de sănătate publică.
”Principala grijă a unui medic de această specialitate trebuie să fie respectul față de pacient și de trăsăturile unice ale acestuia, iar cel care are responsabilitatea de a consilia pacientul este doar medicul specialist” – susține președintele ales al SRCE, dr. Dana Jianu.
De asemenea, SRCE vine în sprijinul și îndrumarea pacienților care au nevoie de asistență de specialitate, cu o linie TELVERDE 0725.868.317, la care răspund chirurgi plasticieni, membri ai Comisiei de Siguranță a Pacienților din cadrul SRCE sau Societatea Română de Chirurgie Estetică
SRCE este Societatea chirurgilor plasticieni dedicați chirurgiei estetice, înființată în 1994.
Istoria chirurgiei estetice în România se împletește cu cea a SRCE, formând generații de
chirurgi plasticieni esteticieni. Cuprinde peste 150 de membri chirurgi plasticieni specialiști și
rezidenți, preocupați să răspundă nevoilor de frumos și sănătate ale pacienților.
Ce caracterizează SRCE: Probitatea profesională și siguranța pacienților.
Misiunea SRCE: Știință și conștiință!
Telefon Secretariat: 0740.573.091
e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.